Recept: risotto met groene asperges en gerookt spek

Ik ben enorme fan van Njam-tv en van Masterchef Australia. Ik zit dan ook vaak notities te maken en die worden dan uitgewerkt in kook-experimenten. De ene keer al meer geslaagd dan de andere. Vorige week was ik vastbesloten om risotto te maken. Met groene asperges want daar is het de moment voor. Het lief leek niet zo zeker van mijn experiment, maar het bleek een schot in de roos te zijn. Dus daarom deel ik met veel plezier het recept met jullie :)

Risotto met groene asperges en gerookt spek




Ingrediënten:


  • 1/2 ui
  • 1 teentje look
  • 1 blaadje laurier
  • 200 risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • 750 ml water
  • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 el mascarpone
  • 1 bundel groene asperges
  • 2 el boter
  • 125 gr gerookte spekblokjes
  • Zout en peper naar smaak

Recept:

  1. Was de asperges en haal de harde uiteinden er af. Snij ze in stukken van ongeveer 4 cm.
  2. Blancheer de asperges in kokend water gedurende 3 à 4 minuten en laat ze daarna uitlekken.
  3. Snipper de ui en plet de look fijn. Stoof ze op een medium vuur aan in 1 el boter samen met het blad laurier. 
  4. Draai het vuur hoger en voeg de rijst toe. Bak in enkele minuten glazig.
  5. Blus met de wijn en draai het vuur terug lager. Roer zachtjes.
  6. Eens de wijn volledig is opgenomen, voeg je een pollepel bouillon toe. Roer regelmatig en voeg een nieuwe lepel bouillon toe wanneer de rijst droog wordt. Gebruik zo alle bouillon op.
  7. Terwijl de risotto staat de koken, bak je de asperges kort in 1 el boter. Kruid met een klein snuifje zout en peper naar smaak. Voeg na een vijftal minuten de gerookte spekblokjes toe en bak krokant.
  8. Haal de pot met risotto van het vuur eens hij gaar is en laat hem 2 minuten afgedekt op het vuur staan.
  9. Haal het laurierblad uit de risotto. Roer er dan de mascarpone en Parmezaanse kaas door en kruid met zout (niet te veel, want het spek is al zout op zich) en peper. Voeg de asperges en het spek toe en roer ze er zachtjes door.
Smakelijk!

Reacties

Een reactie posten

Populaire berichten